Home

De toekomst van het volkstuinencomplex

Januari 2021

Het is alweer ongeveer twaalf jaar geleden dat er met de gemeente inhoudelijk is gepraat over een mogelijke opzet van een nieuw complex. In deze tussenliggende periode zijn er tuinders gekomen en er zijn ook weer veel gegaan, de meesten omdat ze het tuinieren onderschat hebben. Nu is in het verenigingsblad nummer 2 van 2019 wel het een en ander geschreven over de toekomst van het volkstuinencomplex, maar het op de website zetten geeft ook eventuele nieuwkomers inzicht in de toekomst.

Het volkstuinencomplex moet plaatsmaken voor woningbouw. Dit is al lang een gegeven feit en is vastgelegd in het bestemmingsplan “De Graafschap”. Dit bestemmingsplan is in te zien via het internet. Typ bijvoorbeeld: ‘Bestemmingsplannen De Graafschap Dronten‘ in de zoekbalk en je komt daar waar je zijn wilt  of: https://www.planviewer.nl/bestemmingsplannen/Dronten  en je ziet alle bestemmingplannen van de gemeente Dronten die gelden.

In dit artikel wordt geen uitleg gegeven over de inhoud van het bestemmingsplan. In dit plan is een strook opgenomen waar onder andere het volkstuinencomplex is gepland.

Naar aanleiding van de uitwerking van het bestemmingsplan heeft de gemeente in 2009 een drietal tekeningen laten maken die dienden als praatstukken. Over deze drie varianten is in begin 2010 gesproken en het bestuur heeft een aantal aandachtspunten  benoemd. Om er maar een paar te noemen: de bereikbaarheid per auto en  de mogelijkheid om mest te kunnen storten.

De twee meest reële indelingen staan hier afgebeeld. Hiermee is niet gezegd dat het een van deze twee varianten wordt. In meer dan tien jaar kunnen inzichten veranderen maar ook de randvoorwaarden. Een voorbeeld hiervan is het aantal leden van de vereniging. 
De gemeente wil dat het complex deel gaat uitmaken van het groen in De Graafschap, daarom lopen er wandelpaden tussen de tuintjes door, wat op de tekeningen is te zien.

Ook is er destijds rekening mee gehouden om een soort clubhuis te realiseren al dan niet te gebruiken in samenwerking met andere verenigingen.

Zoals al geschreven is in het verenigingsblad moet er rekening mee worden gehouden dat met een jaar of twee de beslissing valt wanneer het complex wordt verhuisd. Ga er bij het woord 'verhuizen’ niet vanuit dat je alles mee kunt nemen. 
De bedoeling van de gemeente is om een nieuwe start te maken, waarvoor de plannen nog uitgewerkt moeten worden. 

Het kan dan ook geen kwaad om eens om je heen te kijken op je tuin wat je al kunt opruimen.  

Het Bestuur
Deze website is mede mogelijk gemaakt door Sybit | Software op Maat © 2024 Volkstuinvereniging Biddinghuizen

Realisatie: Sybit - Software op Maat