Home

Tuintips januari-maart

Januari is een mooie tijd om te beginnen. Zaden uitzoeken, dus bedenken wat er allemaal in de tuin moet komen te staan. Van welke gewassen koop je de plantjes. Zo komen er overigens op de volkstuin ook veel plantjes beschikbaar van tuinders die over hebben. Lees goed wat er op de pakjes staat en waar het zaad vandaan komt. Veel pakjes zaad komen vanuit Engeland op de markt, en daar staan dikwijls zaai- en planttijden op die afwijken van wat we in Nederland gewend zijn. Dit heeft te maken met het feit dat Engeland een veel milder klimaat heeft.

Nu het lijkt alsof we de winter hebben over geslagen en de herfst is overgegaan in de lente, is het toch zaak om alert te zijn op flinke nachtvorsten en dus niet meteen voluit gas te geven met zaaien en planten. Stel je wilt tuinieren, dan kun je wel thuis gaan voorzaaien, maar meld je wel op tijd voor een tuin aan. Dat voorzaaien kan in boterkuipjes, kleine papbakjes, kartonnen rollen van toiletpapier, maar natuurlijk ook in de meer professionele bakken. Kortom handen uit de mouwen en aanmelden maar.

Spinazie teelt
Spinazie vindt zijn oorsprong in West Azië en China en wordt geteeld door middel van zaaien. Er zijn 2 soorten zaad;Zogenaamd scherp zaad – met stekelige uiteinden voor de vroege teelt kan vanaf maart tot en met mei volop worden gezaaid. Rondzaad  voor de latere teelt  kan vanaf september/oktober gezaaid worden.Zaai niet alles tegelijk anders komt alles ook tegelijk op. Probeer een beetje verspreid  in tijd te zaaien waardoor  je vaker kunt oogsten. In de zomer als het te warm is loop je het risico dat het bladgewas doorschiet. Gemiddelde oogst per m2 is ongeveer 3 a 4 kg voorjaarsteelt en 2 kg najaarsteelt.

Teeltwijze
Grond eerst los maken, een gleuf trekken en inzaaien daarna los grond over heen harken en lichtjes aandrukken. Bij droogte de grond eerst nat maken en het water in laten trekken en dan zaaien en naar behoefte water geven. Spinazie is een bladgewas, pas daarom wisselbouw toe.
Spinazie houd van humusrijke grond verrijkt met compost/mest.

Oogsten doet u met de hand te plukken of met een scherp mes te snijden. Als u het hart van de plant niet beschadigd kunt u meerdere malen oogsten. Alleen zal de opbrengst bij de volgende keren niet zo groot zijn.

Heeft u een bijzonder recept met spinazie en wilt u een ander daar ook van laten genieten mail dit dan naar info@volkstuinbiddinghuizen.nl

Werkzaamheden maart
'Een droge maart, een natte april, een koele mei,                
vullen de schuren en de kelders van de boer.'


Grond bewerken: 
De wel of niet gespitte grond frezen.  Doe dit als de grond goed droog is. Het resultaat is een mooi fijn grondje die makkelijk te bewerken is. Te natte grond is zwaarder om te bewerken en de kleigrond blijft gemakkelijk plakken tijdens het frezen.

Zaaien:
Maart is de maand van het zaaien. Zaaien in de volle grond en/of voorzaaien in kweekbakjes.

Zaaien in de grond heeft pas zin wanneer de grond goed is opgewarmd. 
Voorzaaien kan door na het zaaien de kweekbakjes in de vensterbank of een andere lichte warme plek te plaatsen. Zo krijgen ze voldoende licht en warmte.

Zaaien in de vollegrond/onder koud glas:
Erwten, Rode bietjes, Tuinbonen, Spinazie (kan ook al in februari); worteltjes; radijs; slasoorten; peterselie.

Voorzaaien in kweekbakjes: 
Tomaat; paprika; rode biet; sla; pompoen; basilicum; artisjok; spitskool; rode kool; broccoli; prei; selderij

Planten in de volle grond:
* Ui en sjalot. Plant in rijen met een tussenafstand van 25cm en zet de plantuien 10cm uit elkaar. Plant zodat enkel het puntje van de plantui zichtbaar blijft.
* Eind maart kan de eerste zomerprei worden uitgeplant.

Tuinbonen teelt
Tuinbonen kun je op diverse manieren telen:
1. Zaaien in een bak of potjes met potgrond.
Als de planten ongeveer 10 cm groot zijn (blaadjes hebben gevormd) kunnen ze uitgeplant worden. Nadeel kan zijn dat de plantjes na het uitplanten een terugslag krijgen.

2. Zaaien direct in de volle grond.
De zaden kunnen rechtstreeks in de volle grond worden gezaaid. Je legt 3 of 5 zaden in een gleuf of gaatjes van 3 tot 5 cm diep. Tussenafstand 25 tot 30 cm, of 50 cm als je meer ruimte wilt tussen de planten. Rij afstand ook ongeveer 50 tot 70 cm.

3. Voor laten kiemen.
De zaden voorkiemen in een bak met potgrond of zand. De kiem ongeveer 1 a 2 cm laten groeien en dan planten in de volle grond. Zelfde methode volgen als bij direct in de volle grond. Voorkiemen heeft als voordeel  dat het zaad al ontkiemt is en verder kan gaan groeien, met minder kans op verrotting.

Tuinbonen kun je vroeg telen, je kunt al in januari onder glas starten en februari/maart in de volle grond als het weer dat toelaat. De grond moet je wel kunnen bewerken, denk daarbij dat de grond een beetje droog moet zijn dat werkt het makkelijkst. Ook een beetje warmte kan geen kwaad bevordert natuurlijk de groei. Een goede bemesting is op z’n plaatst.

Tuinboon planten zijn zeer gevoelig voor (zwarte) bladluizen. Houd het goed in de gaten, op tijd spuiten of als de plant groot genoeg is de toppen met bladluis eraf halen en afvoeren.

Laat de peul niet te lang aan de struik zitten, oogst ze zodra ze voldoende groot zijn. Afhankelijk van de soort kun je zelf bepalen hoe groot je de bonen wilt oogsten. Wil je de bonen heel jong of wat stevig hebben. Je kunt af en toe een peul open maken en proeven. Altijd van onderaf plukken omdat deze als eerste groeien. Na de oogst kun je de plant tot 10 cm boven de grond afknippen, dan loopt hij weer uit en kun je er nog een paar maaltjes vanaf halen.

 
Deze website is mede mogelijk gemaakt door Sybit | Software op Maat © 2023 Volkstuinvereniging Biddinghuizen

Realisatie: Sybit - Software op Maat