Home

Tuintips juli-september

Dit kalenderjaar is de druk van Phytophthora relatief groot, dit komt enerzijds door de huidige weersomstandigheden en anderzijds door de zachte winter die er is geweest. Wanneer Phytophthora in het gewas aanwezig is wordt vaak het loof verwijderd. De schimmel kan door de regen vanaf het loof in de grond komen en zodoende ook de knollen aantasten. De aantasting van de knollen wordt echter meestal door de teler zelf verspreid, doordat de schimmel aan de handen kleeft en zodoende direct op de knollen worden aangebracht.

Carolus
Een goed alternatief voor deze problematiek is het nieuwe aardappelras Carolus. Dit is een veelzijdige aardappel welke een natuurlijke resistentie heeft tegen Phytophthora in zowel loof als knol. Aardappelveredelingsbedrijf Jalving (www.aardappelspeciaal.nl) heeft eerder dit jaar diverse proefpakketten onder volkstuinverenigingen beschikbaar gesteld en de reacties zijn tot nu toe positief.

Naast de Carolus komen er bij Jalving binnenkort meer rassen met een natuurlijke resistentie (beperkt) beschikbaar. In het eigen veredelingsprogramma zijn een achttal resistentie rassen op aanwas.

Gratis bedrijfsbezoek
Aardappelverdelingsbedrijf Jalving biedt bij voldoende belangstelling de mogelijkheid voor een gratis bedrijfsbezoek om de Carolus en aanstaande rassen te proeven en meer te weten te komen van de problematiek van Phytophthora en het kweken van nieuwe rassen. Voor meer informatie hierover verwijzen wij u naar de website (www.aardappelspeciaal.nl). Wanneer u geinteresseerd bent, kunt u zich opgeven bij het bestuur van de volkstuinvereniging: info@volkstuinbiddinghuizen.nl.
Deze website is mede mogelijk gemaakt door Sybit | Software op Maat © 2022 Volkstuinvereniging Biddinghuizen

Realisatie: Sybit - Software op Maat