Home

2015

29 november 2015

Tuinen in de winter
Door het zachte najaar en de winters die ook zacht zijn te noemen, heeft de tuin nog meer aandacht nodig dan voorheen in de winter. Enkele tips voor het winterseizoen.

De winter
De eerste sneeuwvlokken zijn naar beneden gekomen. De centrale verwarming geeft een behaaglijke warmte af. Eigenlijk ben je vergeten dat de volkstuin ook in deze periode met smart om je aandacht ligt te wachten. Dat wachten van die tuin moet beloond worden, want er is ook nu werk aan de winkel, uuh tuin.

Nieuw groeiseizoen?
Door het zachte najaar en de winters die ook zacht zijn te noemen, heeft de tuin nog meer aandacht nodig dan voorheen in de winter, want alles groeit nog lekker door.  Bij huis is het gras eind november nog een keer gemaaid. Dat had het bijkomende voordeel dat ook het blad van de bomen gelijk in de machine verdween, dus niks harken.

Op de volkstuin is het zelfde verschijnsel te zien. Vooral de grassen, maar ook ander onkruid (niet gewenste planten) groeien goed door. De boerenkool moet door dit milde klimaat ook steeds langer op de spreekwoordelijke vorst wachten.

Vooral de nieuwkomers onder ons wijs ik er op dat niet gespitte grond nu toch echt ondergewerkt moet worden. Onderschat dit niet, want bijvoorbeeld die grassen kunnen flink uitdijen.  Op een aantal tuinen staat dan ook al heel wat "fris" groen.
Alles wat je in de winterperiode kunt doen, helpt in het voorjaar.
 
Ga regelmatig een korte tijd naar de tuin in plaats van meteen een hele ochtend of middag, dat is meestal voor lichaam en geest het beste.
 
Andere klussen
Kijk op de tuin eens goed om je heen. Gebruik de winter om eens lekker op te ruimen. De vuilcontainers thuis zijn lekker groot dus je kunt gedurende deze periode heel wat afvoeren.

Een ander punt van aandacht is losliggend spul. Besteed aandacht aan alles wat los ligt, want het verleden leert dat de wind bijna overal vat op kan krijgen. Zorg er voor dat alles vast ligt en niet de spullen, zoals een kas,  van anderen kan beschadigen.
 
Als je nog geen of een slechte compostbak hebt,  ga op zoek naar een andere, of maak er een.
 
Paden
Ook het hoofdpad voor de tuin langs verdient onderhoud. De tuinder is verantwoordelijk voor het deel dat voor zijn tuin ligt. Leg de tegels recht en goed. Om te voorkomen dat ze verschuiven naar de zijkant, kun je stukjes afvalhout gebruiken van bijvoorbeeld 15 cm lang, die je strak langs in de grond slaat. Afvalhout vind je bijna overal.
 
Snoeien
De meest fruitbomen en bessenstruiken kunnen gesnoeid worden. Hierover staat ook het e.e.a. in het clubblad 1 van 2015. Dus liefst niet aan pruimebomen snoeien.
 
Cadeau
In de maand december worden veel cadeaus gegeven. Denk eens aan goed tuingereedschap als cadeau.
22 november 2015

Tuin alleen voor particulier gebruik
Het bestuur wil u, waarschijnlijk ten overvloede, erop attent maken dat het gebruik van een tuin bij onze vereniging alleen bedoeld is voor particulier gebruik. 

Het telen, verbouwen of kweken om er aan te verdienen, dus commerciële activiteiten, is niet toegestaan.
Dit is o.a. terug te vinden in het huishoudelijk reglement (art. 4a). Ook de verhuurder, de gemeente wil dit niet.
In de akte van verhuur staat o.a. dat het gehuurde voor het  “Verbouwen voor normaal huishoudelijk gebruik” bedoeld is.
Download:
Deze website is mede mogelijk gemaakt door Sybit | Software op Maat © 2024 Volkstuinvereniging Biddinghuizen

Realisatie: Sybit - Software op Maat